Ήταν αρχές του 1992 ....

Με μόνο κίνητρο την αναζήτηση του αύριο ξεκινήσαμε το ταξίδι. Μαζί μας είχαμε το θράσος της νιότης και το ανεξάντλητο του να κάνεις το χόμπυ..... δουλειά.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο μύλο του χρόνου. 25 χρόνια νερό για την ακρίβεια. Κοιτώντας προς τα πίσω και αναπολώντας βλέπουμε πως η πορεία της ατομικής επιχείρησης του 1992, μετεξελίχθηκε σε εταιρική το 2001, με την μορφή Ομόρρυθμης εταιρίας αρχικά και με την μικρομετάλλαξη σε Ετερρόρυθμη από το 2012 και μέχρι σήμερα.

Στην πορεία των χρόνων αυτών είδαμε και ακούσαμε πολλά. Γνωριστήκαμε με φίλους, συνεργάτες και συναδέλφους, πελάτες και προμηθευτές καθώς και συνοδοιπόρους. Με κάποιους από όλους αυτούς συνεχίζουμε μαζί. Κάποιοι δεν τα κατάφεραν. Και με την άνεση της πείρας που αποκτήθηκε μπορούμε πια να διακρίνουμε πόσες (πολλές) λακούβες αποφύγαμε αλλά και σε πόσες πέσαμε μέσα. Τόσες που όταν τις αναπολούμε, προβληματιζόμαστε. Το ότι είμαστε ακόμη εδώ δείχνει την τύχη αλλά και τη σωφροσύνη τόσων χρόνων. Κυρίως τύχη ...

Με το πέρασμα των χρόνων η αγάπη για το χόμπυ βάρυνε και άρχισε να ξεθωριάζει. Και ίσως μετά από τα τόσα χρόνια να έπαψε και ο αρχικός ενθουσιασμός. Όμως συνεχίζουμε κουβαλώντας τις ίδιες αρχές που από το 1992 μας βοήθησαν να αποφύγουμε τόσες και τόσες κακοτοπιές. Εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με επιχειρήσεις. Αποφεύγουμε να ασχολούμαστε με τις λιανικές πωλήσεις. Παραμένουμε ένα μικρό, ευέλικτο σχήμα. Συνεχίζουμε να διαβάζουμε, να μαθαίνουμε, να "βλέπουμε" νέα πράγματα. Δεν αλλάξαμε τις επιλογές μας, τους προμηθευτές μας, την ματιά μας στην αγορά και την Πληροφορική.

 

Και μετά το milestone της εικοσιπενταετίας, κάπου εδώ μπαίνει και το (σημαντικό) ζήτημα. Η ζωή (και των επιχειρήσεων) δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος. Δύσκολος, τραχύς, απαιτητικός. Κάτω από το πρίσμα μιας πρωτοφανούς οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης, που αλλάζει τα πάντα γύρω μας, καλούμαστε να αναπροσαρμοστούμε. Να ξαναδούμε το μοντέλο των ποιοτικών υπηρεσιών μας, το εύρος των εργασιών που πραγματοποιούμε, τον τρόπο αντιμετώπισης των καθημερινών ροών, το χώρο υλοποίησης των δραστηριοτήτων μας, το αποτύπωμα του κόστους μας. Κι αυτό είναι ανάγκη να γίνει από όλους μας σε αυτή τη χώρα, μιας και σταδιακά αφήσαμε το έδαφος να χαθεί κάτω από τα πόδια μας και τώρα ψάχνουμε να επανακαθορίσουμε σημείο αναφοράς. Για να πάψουμε να πέφτουμε από ....τα σύννεφα.

Το 2017, 25 χρόνια μετά την εκκίνηση, θα είναι μία χρονιά ορόσημο. Θα πρέπει να ξαναειδωθούν όλα με καθαρές ματιές (γιατί όχι, και απ'την αρχή) και να ξαναχαραχθούν γραμμές. Γραμμές και λογικές προσαρμοσμένες σε μία εποχή που καμμία σχέση δεν έχει με το τόσο μακρινό και αθώο (?) 1992 αλλά και τα άλλα "καλά" χρόνια μέχρι το 2009. Για να συνεχίσουμε την πορεία μήπως και καταφέρουμε να γιορτάσουμε τα 30, τα 35, τα x χρόνια. Κάτι που χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους φίλους, πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές. Στην τελική, στα παιδιά μας και στην πατρίδα.


Υ.Γ. Η φύση απεχθάνεται τα κενά ...